Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkit › Luin kirjan

Lukuvinkit

Luin kirjan

Ranskalainen filosofi Blaise Pascal sanoi jo 1600-luvulla: ”Kun tapaa luontevan tyylin, hämmästyy ja ihastuu: odotti kohtaavansa kirjailijan ja tapasikin ihmisen”.

Näitä ihmisiä olen ikäni etsinyt - ja usein löytänyt. Kirjat ja tarinat ovat aina olleet minulle tärkeitä ja hyvin kerrottu tarina ilahduttaa aina, olipa se pohjimmiltaan kuinka surullinen tahansa. Luin kirjan -sivuilla esittelen erilaisia kirjoja, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen. Näissä olen löytänyt ihmisen, joko tarinan henkilöistä tai kirjailijasta itsestään.

Toivon, että joku löytää tätä kautta itselleen mieluista luettavaa.

   Merja-Liisa Karhu
   kirjastonhoitaja


Koskinen, Juha-Pekka: Säkenöivä Sibelius (2015)

Viime vuonna ollut Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi tuotti paljon erilaisia Sibelius-kirjoja. Veikeimpien joukkoon kuuluu epäilemättä Juha-Pekka Koskisen Säkenöivä Sibelius.

Juha-Pekka Koskinen (s. 1968) on kirjoittanut historiallisia romaaneja, rikosromaaneja, lastenkirjoja ja tietokirjoja. Säkenöivässä Sibeliuksessa hän ryhtyy runolle: kirja käy riimimuodossa läpi Sibeliuksen elämäntarinan alkaen hänen syntymästään (”Kauan sitten joulukuussa / syntyi poika huuto suussa” aina hänen kuolemaansa (”Maan syliin peittyy taiteen renki / silti elää luovan henki”). Välillä käydään läpi taiteen tuskat, molemminpuolinen ihastuminen Aino Järnefeltin kanssa, perheen kasvaminen, esiintymismatkat, rahapulat. Vajaaseen 70 sivuun Koskinen saa mahtumaan kaikki tärkeät tosiseikat Sibeliusten elämästä.

Erityisen hauskoja ovat Sibeliuksen runosävellysten uudelleenriimitykset tarinassa tyyliin ”Me rahaa laskemme itkien, / kun lasku, lasku on täällä, / sä vietin kesän kai kitkien / ja pelkkää mehua litkien / on myrsky Ainolan päällä”. Toisena esimerkkinä käyköön vaikkapa  ”Syvä huoleni on, teos vaatimaton / ei sointia ei jäsennystä / Koko onneni nuottien varassa on / en kestävi kai jännitystä”. Nämä kohdat on ystävällisesti painettu kursiivilla.

Säkenöivä Sibelius on hauska, helppolukuinen ja sujuva kirja Jean Sibeliuksesta. Tietysti hauskuutta lisää jonkinlainen yleistuntemus Sibeliuksen elämästä, mutta toimii se varmasti myös ensitutustumisena, ainakin herättää mielenkiintoa.

    Merja-Liisa Karhu


 

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkit › Luin kirjan
Sivun alkuun