Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Pablo Neruda : Tunnustan eläneeni

Lukuvinkit

 Pablo Neruda : Tunnustan eläneeni

(Confessio que he vivido 1973, suom. Matti Rossi)

Chileläinen runoilija Pablo Neruda (Neftali Ricardo Reyes Basoalto, 1904-1973) ehti elämänsä aikana olla paitsi Nobel-palkittu runoilija myös Chilen kunniakonsuli ja diplomaatti useassa Aasian maassa, maanpakolainen,  ja senaatin edustaja. Tästä kaikesta kertoo hänen keskenjäänyt muistelmateoksensa Tunnustan eläneeni.

Nerudan kirjaan ei välttämättä suhtaudu normaalina muistelmateoksena. Toki se kertoo maalaispojan kehityksestä runoilijaksi ja aktiiviseksi poliittiseksi vaikuttajaksi, mutta kirja on niin täynnä värikkäitä ja varmasti liioiteltuja tapahtumia, että siihen suhtautuu enemmän romaanina, kiehtovana tarinana miten maailma heittelee, ajat muuttuvat, miten nopeasti hyvä muuttuu pahaksi ja paha hyväksi vallan ja valtasuhteiden myötä.

Tunnustan eläneeni sisältää terävää kritiikkiä ja mainiota itseironiaa. Viimeksi mainittu on parhaimmillaan mm. Nerudan kuvatessa yhteistä vierailumatkaansa Kiinaan Ilja Ehrenburgin kanssa.

Teos on paikoin katkelmallinen, se sisältää pieniä muistumia sieltä täältä pitkähkön kerronnan välissä, lyhyitä henkilökuvia ja luonnehdintoja. Tyyli vaihtelee Espanjan sisällissotaa ja Lorcan kuolemaa kuvaavan jakson lyhyistä päälauseista pitkiin ja runollisiin kielikuviin ja sanallisiin maalailuihin. Neruda itse sanoi, että hänen lapsuutensa ainoa unohtumaton henkilöhahmo oli sade. Tunnustan eläneeni -kirjan unohtumattoman hahmon voi sanoa olevan kieli, runoilijan kieli ja myös poliittisen runoilijan kieli. Kyllähän Nerudan termit ja luonnehdinnat rahaporvaristoineen ja verikoirineen nykyisin hiukan hymyilyttävät, mutta kirjan tehoa ne eivät vie. Tunnustan eläneeni on hyvin 70-lukulainen kirja, mutta samalla väkevä kannanotto inhimillisyyden puolesta, edelleenkin toimiva eräänlaisena vetoomuksena paremman puolesta ja lähes kadehdittavasta uskosta siihen, että paras sittenkin voi tapahtua. ”Minä uskon edelleen rakkauden voimaan. Minä olen varma, että ihmiset oppivat ymmärtämään toisiaan läpi tuskan ja veren ja särkyneen lasin”, kirjoitti Neruda.

    Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Pablo Neruda : Tunnustan eläneeni
Sivun alkuun