Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Mary Ann Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Lukuvinkit

Mary Ann Shaffer:  Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

(The Guernsey literary and potato peel pie society, 2008)
Suom. Jaana Kapari-Jatta, 2010

Ranskalaisen filosofin Blaise Pascalin nimiin on laitettu sanonta ”Kun tapaa luontevan tyylin, hämmästyy ja ihastuu: odotti kohtaavansa kirjailijan ja tapasikin ihmisen”.  Juuri näin minulle kävi, kun luin Mary Ann Shafferin (1934 - 2008) esikoisteoksen Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville.

Teos sijoittuu Englantiin vuoteen 1946, jolloin kirjailija Juliet Ashden, suositun ”Izzy Bickerstaffin sodankäynnin” tekijä, etsii aihetta uuteen kirjaansa. Hän saa odottamatta kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guerneyn Kanaalisaarelta ja on pian täydessä kirjeenvaihdossa saaren kirjallisuuspiirin jäsenten kanssa. Kirjallisuuspiiri perustettiin vahingossa, kun joukko saarelaisia jäi sodan aikana salaisen porsaspaisti-illan jälkeen kiinni ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta ja heistä nokkelin valehteli saksalaismiehittäjille joukon vain innostuneen niin kovasti kirjallisuusillassa, ettei kukaan huomannut ajan kulumista. Muuta keinoa ei saarelaisilla sitten ollut kuin marssia seuraavana päivänä kirjakauppaan ja pakottaa kukin illalliseen osallistunut lukemaan kirjan, jonka käteensä sai. Yllättäen väki innostuikin tosissaan lukemaan ja keskustelemaan kirjoista, ja niin piiri jatkaa toimintaansa sodan ja miehityksen mentyäkin.

Juliet innostuu saaren tapahtumista sodan aikana ja piirin jäsenten tarinoista niin, että päättää kirjoittaa näistä kirjan. Lisää tietoa saadakseen hän matkustaa saarelle itsekin.

Kirja on puhdas kirjeromaani: Juliet kirjoittaa kustantajalleen, ystävälleen, saarelaisille ja nämä kaikki hänelle.  Kukin persoonallinen kirje käsittelee erilaisia tapahtumia: traagisia, arkisia, hassuja. Sävy on enimmältään kepeän leikkisä, mutta samalla Shaffer pystyy käsittelemään aidosti myös sodanaikaisia järkyttäviä tapahtumia: keskitysleirejä, orjatyövoimaa, väkivaltaa, ruokapulaa ja tämän kaiken vaikutusta yksilöön ja yhteisöön. Jotenkin kierosti Shaffer tämän kaiken tekee - kirjaa lukee nautinnokseen ja silti se ei jätä rauhaan. Se vain on jotenkin niin hyvää tekevän inhimillinen ja optimistinen, kaikesta huolimatta. Keveän leikittelyn alla heitetään lukijalle tummia, hyvin tummia sävyjä, mutta ei mitenkään ahdistavasti, vaan ikään kuin jättäen lukijan päätettäväksi haluaako hän aistia nekin. Hyvin kaukaisesti tästä tulevat tyylillisesti mieleen Jean Websterin kirjeromaanit, joissa hilpeä päähenkilö pystyy olemaan ahdistamatta lukijaa, mutta muistuttaa tätä silti pontevasti elämän vakavistakin puolista.

Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Mary Ann Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Sivun alkuun