Sunnuntai 21.01.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Aune, Auni, Netta, Oona
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Wolfgang Borchert: Ovien ulkopuolella

Lukuvinkit

Wolfgang Borchert: Ovien ulkopuolella

(Drausen von der Tur, 1947, suom. Toini Havu 1951)

Nuorena kuollut saksalainen kirjailija Wolfgand Borchert (1921-1947) kirjoitti näytelmänsä Ovien ulkopuolella palattuaan toisesta maailmansodasta. Se on sotaa ja tappamista vastaan suunnattu näytelmä, ”jota mikään teatteri ei tahdo näytellä eikä mikään yleisö katsella”, kuten tekijä itse määrittelee lähinnä symbolisesti. Näytelmä kantaesitettiin Borchertin kuolemaa seuranneena päivänä.

Ovien ulkopuolella kertoo sodasta ja Siperian vankeudesta kotikaupunkiinsa Hampuriin palaavasta Beckmannista, jota kukaan ei enää odota tai kaipaa. Beckmannin vaimo on löytänyt toisen miehen, vanhemmat tehneet itsemurhan ja jopa Elbe-joki sylkäisee hänet pois sisuksistaan Beckmannin yrittäessään surmata itsensä.  Beckmann vaeltaa pitkin Hampuria yrittäen löytää itselleen sijaa sodanjälkeisessä elämässä ja päästä syyllisyyden taakastaan. Hän on sodan aikana joutunut käskystä ottamaan vastuun kahdestakymmenestä miehestä, joista tiedusteluretken jälkeen palaa vain yksitoista. Tätä taakkaa Beckmann kantaa mukanaan ja näkee unissa ja valveilla kaameaa unta kuinka paksu verinen kenraali soittaa luisella ksylofonilla kuolleiden miesten vaimojen ja lasten kysellessä Beckmannilta miestensä ja isiensä perään aavemaisena kuorona. Käskyn antaneesta everstistä vastuuta palauttamaan tullut Beckmann on alkupelästyksen jälkeen vain loistava koomikko,eikä Beckmann löydä ymmärrystä muualtakaan.

Näytelmän henkilöitä rooliluettelossa luonnehditaan vain ammatilla tai jollain ominaisuudella  tyyliin ”Beckmann, yksi monista, hänen vaimonsa, joka unohti hänet,  eversti, joka on hyvin lystikäs,  kadunlakaisija, joka ei suinkaan ole kadunlakaisija, Se Toinen, jonka kaikki tuntevat”… Kadunlakaisija on kuolema, Se Toinen optimisti tai paremminkin optimismi, joka yrittää saa Beckmannia uskomaan elämään.

Borchertin tyyli on lakonista ja lyhyttä.

Eräs mies tulee Saksaan. Hän viipyi kauan poissa, tuo mies. Hyvin kauan. Ehkä liian kauan. Hän palaa aivan toisena kuin lähti. Ulkonaisesti hän suuresti muistuttaa pelloilla törröttäviä linnunpelättimiä (jotka iltaisin usein säikyttävät ihmisiäkin). Niin – myös sisäisesti.”

Näytelmän tyyli on kertova, dialogi ei korostu, vaikka henkilöt sitä käyvätkin. Siksi näytelmä on helppolukuinen, vaikkakin aiheensa ja kuvauksensa puolesta melkoisen rankkaa luettavaa. Lakoniset huomautukset osittain unenomaisten tapahtumien seassa tekevät kaiken jollain tapaa vielä järkyttävämmäksi.

Kirja on saanut nimensä näytelmän mukaan, mutta siinä on myös useita Borchertin novelleja. Useimmat näistäkin käsittelevät sotaa tai sen vaikutuksia ihmisten elämään. Lyhyet novellit ovat tarkasti nähtyjä ja hienovaraisia kuvauksia sodan ja rauhan arjesta.

Borchert ei paljon selittele. Sodan ja tappamisen mielettömyys tulee esiin novelleissa ikään kuin huomaamatta. Ainoastaan novellissa ”Silloin on ainoa oikea vastaus” hän ottaa saarnaavamman otteen: ”Jos sinua huomenna käsketään” -lause vetoaa kaikkia sanomaan EI! kaikkeen sotaan liittyvään.

Borchert tiesi mistä kirjoitti.

Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Wolfgang Borchert: Ovien ulkopuolella
Sivun alkuun