Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Pirkko Lindberg: Hotelli Kaipaus

Lukuvinkit

 Pirkko Lindberg: Hotelli Kaipaus

(Hotel Hemlängtan, 2010, suom. Saara Villa 2010)

Pirkko Lindbergin (s. 1942) romaani Hotelli Kaipaus kertoo pääjuonitasollaan nuoren tytön, Tinkan,  kasvutarinan. Tinkan elämä on alkanut romaanimaisissa olosuhteissa: hänet on jätetty Viipurissa hienon hotellin portaille mukanaan lappu ”Katinka pitäkää hyvänänne”.  Muutenkin Tinkan olosuhteet ovat poikkeavat, sillä hänen kotinaan on hänen kasvatusäitinsä ”Czardan” (Maija virallisesti) pitämä pieni hotelli Vaasassa. Tinkan perheenä onkin Czardan ja lukuisten elävien ja kuolleiden sukulaisten lisäksi hotellin henkilöstö.

Tinkan kasvukertomuksen lisäksi romaanissa tärkeitä ovat monenlaiset kertomukset. Perusjuonen ohella romaani tulvii erilaisia sukutarinoita, takautumia, muistelmia, rakkausjuttuja ja kuvitelmia. Czarda muistelee työläisvanhempiensa kertomuksia, laajan sisarusparvensa kokemuksia, omaa pitkää uraansa ravintola-alalla, työtovereidensa kohtaloita. Tinka sepittelee omia kertomuksiaan tai kuvittelee itsensä Czardan kertomiin tarinoihin ymmärtääkseen paremmin asioita. Eikä ole niin väliä, vaikka muisteluissa tuntuu siltä, että Czardan miesvainaja (vainaja jo silloin) oli mukana noutamassa Tinkaa Viipurista tai voiko hiilillä käyvän junan lattian todella pestä niin puhtaaksi, ettei asemapäällikön valkoiseen hansikkaaseen tule pienintäkään tahraa. Hyvä tarina on hyvä tarina, vihjaa romaani.

1950-luvun Vaasaan sijoitettu tarina saa lisäväriä kaupungin kaksikielisyydestä. Tämä ei niinkään näy suomennetussa teoksessa, mutta ruotsinkielisessä alkuteoksessa sekaan sirotellut suomenkieliset lauseet antavat romaanille vielä yhden tason vakaasti kulkevan kehitystarinan ja monien sekaan siroteltujen tarinoiden lisäksi. Romaanin oudot nimet eivät kuitenkaan selity kaksikielisyydellä, vaan hämäävät: Ilmari Wieraan-Warainen, Voitto-Wilhelm Wuoren-Huippunen, Svea Svensk… Onpa Tinkan ja Czardan sukunimikin Komia.

Hotelli Kaipaus on hiukan turhan rönsyilevä ja täyteen ahdettu. Toisaalta se on hyvin todentuntuinen ja mukanaan vievä romaani, toisaalta turhan pitkä ja polveileva. Kaikkineen se on hyvä romaani vahvoista, työtätekevistä naisista ja nuoren tytön mielenliikkeistä. Inhimillinen tiiliskivi, voisi sanoa.

   Merja-Liisa Karhu
 

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Pirkko Lindberg: Hotelli Kaipaus
Sivun alkuun