Lauantai 24.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Gabriel, Kaapo, Kaappo, Kaapro
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Aili Konttinen: Inkeri palasi Ruotsista

Lukuvinkit

 Aili Konttinen: Inkeri palasi Ruotsista (1947)

Lapsuuden ja nuoruuden suosikkikirjojen lukeminen aikuisiällä on kaksiteräistä puuhaa. Toisinaan pettyy pahasti: Näinkö ontto tuo muistissa välkkynyt ihana kirja olikin? Toisinaan taas ilahtuu: Tämähän on edelleen aivan viehättävä lukukokemus, vaikkakin toisella tapaa!

Aili Konttisen (1906 -1969) vuonna 1947 kirjoittama Inkeri palasi Ruotsista kestää hyvin aikuislukemistestin. Onhan se ihanteellinen ja opettava, mutta niinhän tuon ajan lasten- ja nuortenkirjallisuus pääsääntöisesti oli.  Sehän kuului kansallisbibliografiassakin kasvatukselliseen aineistoon vuoteen 1949 asti ja vasta sen jälkeen se luokiteltiin kaunokirjallisuudeksi.

Inkeri palasi Ruotsista kertoo kuusivuotiaasta Inkeristä, joka on ollut monta vuotta sotalapsena ja palaa nyt omaan kotiinsa Suomeen. Ainoana lapsena rikkaassa ruotsalaiskodissa eläneelle Inkerille monilapsinen suomalainen pienviljelijäkoti on outo ja pelottavakin paikka. Vanhempiaan ja sisaruksiaan hän ei enää muista, siirtyminen toiseen yhteiskuntaluokkaan hämmentää, suomen kieltä hän ei osaa. Inkeri vetäytyy syrjään kaikesta ja viettää suuren osan talvea puhumattomana kaivaten ”kotiin Ruotsiin”.
Vähitellen oman kodin monet työt ja touhut alkavat kuitenkin kiinnostaa, kiintymys omaan perheeseen kasvaa ja kesään mennessä asiat saadaan onnelliseen loppuun.

Selviytymiseen ja sopeutumiseen Konttisella on tässä niin kuin kaikissa kirjoissaan tarjota vankka asetelma ja ihanne: Työteliäs ja ymmärtävä äiti, vahva ja turvallinen isä ja yhtä pitävät vaikka väliin riitelevät sisarukset. Ennen kaikkea tärkeää on yhdessä tehty työ.

Aili Konttisen romaani sotalapsen sopeutumisvaikeuksista on psykologisesti tarkka kuvaus lapsen näkökulmasta. Se on yllättävän moderni ja kantaa ottava aikana, jolloin sodan traumoista ei yleensäkään puhuttu, saati että lasten kokemuksiin olisi kiinnitetty erityistä huomiota. Kirja on ajankohtainen myös tällä vuosisadalla, jolloin sotalapsikokemuksia hyvässä ja pahassa on alettu koota ja analysoida. Pikku Inkerillä olisi ollut paljon kerrottavaa paluun alkuvaikeuksista.

Konttinen kirjoitti sittemmin vielä kaksi kirjaa Inkeristä. Inkerin kesä (1949) on selvästi välityö, joka yrittää valottaa Inkerin kesän huolettomuutta Ruotsissa leikkeineen ja kuvitteluineen. Inkerin talvitouhut (1950) palaa taas psykologisen tarkkaan kuvaukseen uuden pikkusisaruksen odotuksen aiheuttamasta ilosta, kateudesta ja pelosta.

Merja-Liisa Karhu

   

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Aili Konttinen: Inkeri palasi Ruotsista
Sivun alkuun