Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Dalton Trumbo: Sotilaspoika

Lukuvinkit

Dalton Trumbo: Sotilaspoika, 1939

(Johnny Got His Gun, suom. Pentti Saarikoski 1973)

Luin Dalton Trumbon Sotilaspojan yli 30 vuotta sitten enkä ole toipunut kokemuksesta vieläkään. Luin, itkin, kävelin kehää, itkin, luin… Pätkittäin olen lukenut sitä uudelleen, kokonaan läpi en ole pystynyt, sen verran rajusti se vaikuttaa vieläkin. Haavoittuneesta sotilaasta ei ole koskaan kerrottu näin vaikuttavasti kuin Trumbo kirjoitti hiukan ennen toista maailmansotaa.

Dalton Trumbon (1905-1976) romaani kertoo nuoresta amerikkalaispojasta, Joe Bonhamista, joka haavoittuu ensimmäisessä maailmansodassa ja toipuessaan havaitsee, että hänestä on tullut paitsi kuuro, mykkä ja sokea myös pelkkä ihmistynkä, jonka jäsenet ovat mikä missäkin. Hän on ”kuollut mies jonka aivot yhä pystyvät ajattelemaan” eikä hänessä sitten muuta olekaan. Kirja kertoo tajunnanvirtatekniikkaa käyttäen sisäisenä monologina Joen elämästä maatilalla, perheestä ja sisaruksista, isän hitaasta kuolemasta, ensirakkaudesta, sodasta. Näiden muisteluiden väliin tunkee Joen vähitellen kasvava tietoisuus hänen omasta tilastaan, tajuaminen kuinka vähän hänestä enää on fyysisesti jäljellä. Mitä sota on hänelle tehnyt on kaukana propagandapuheiden tarjoamasta ihanteista, joita hänelle tarjottiin ennen kuin hän lähti ensimmäiseen maailmansotaan.

Romaani on karmivan realistinen kuvaus sodan vaikutuksesta yksilöön. Iskulauseet, vetoaminen aatteeseen tai isänmaahan, sankaruus – kaikki nämä kutistuvat olemattomiin Joen rajuissa purkauksissa miltä tuntuu olla nuorena elävä kuollut vailla tulevaisuutta, vailla mitään kontakteja tai keinoja edes kertoa että hän on järjissään. Hän yrittää turhaan morsettaa päällään, mutta ei saa ketään ymmärtämään. Hän tietää ”kaikki vastaukset jotka kuolleet tiesivät mutta joita ne eivät pystyneet ajattelemaan. Hän saattoi puhua kuolleiden puolesta koska hän oli yksi heistä.”. Mitä Joe sitten tietää kuolemasta? Sen että:

 Kuolemassa ei ole mitään jaloa. Ei vaikka kuolisit kunnian tähden.
(--) Tärkein asia on teidän oma elämänne pienet ihmiset. Teistä ei
kuoltuanne ole mihinkään paitsi juhlapuheiden aiheeksi. Älkää antako niiden enää vetää teitä nenästä. Älkää kiinnittäkö niihin huomiota kun ne lyövät teitä olkapäälle ja sanovat että nyt lähdetään taistelemaan vapauden puolesta tai mikä heidän sanansa milloinkin on aina löytyy jokin sana.

Ei Trumbo sankaruutta kiellä, hänelle se vain on toisenlaista mitä propaganda kertoo. Joekin on sitä mieltä, että ihminen saattaa riskeerata elämänsä, jos läheisiä ahdistellaan. Silloin se on jokaisen oma valinta, ei taistelua ja tappamista jonkin abstraktin idean puolesta.

Trumbo joutui mielipiteidensä takia syytetyksi epäamerikkalaisesta toiminnasta ja sitä myötä Hollywoodin mustalle listalle. Niinpä hän käytti elokuvakäsikirjoituksissaan salanimeä. Mm. Loma Roomassa -elokuvan Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta haki Trumbon tukija Ian McLellan Hunter. Elokuvan käsikirjoittaneen Dalton Trumbon nimi palautettiin tietoihin vasta 2003.

Merja-Liisa Karhu

   

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Dalton Trumbo: Sotilaspoika
Sivun alkuun