Maanantai 22.01.2018
Nimipäivää viettää tänään
Visa
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

Lukuvinkit

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo, 2011

(The house of special purpose 2009, suom. Laura Beck 2011)

Venäjän vallankumouksesta ja tsaariperheen kohtalosta on kirjoitettu lukuisia romaaneja milloin kenenkin näkökulmasta. Irlantilainen John Boyne (s.1971) nostaa päähenkilöksi rutiköyhän maalaispojan, Georgi Daniilovitsin. Hän pelastaa sattumalta Venäjän suuriruhtinaan hengen ja päätyy palkkiona Talvipalatsiin suuriruhtinaan veljenpojan, Aleksein, henkivartijaksi. Tsaarin perheen elämää ja Venäjän muuttuvia aikoja seurataan Georgin näkökulmasta usean vuoden ajan.

Tarinan rakentuu kahdelle tasolle. Toinen seuraa tapahtumia Venäjällä vuosina 1899 -1917, toinen kertoo Georgin ja hänen emigranttivaimonsa elämästä Pariisissa ja Lontoossa painottuen 1980-luvulle. Vaimo Zoja on silloin jo kuolemansairas ja haluaisi vielä kerran päästä lähelle kotimaataan. Pariskunta matkustaa Suomeen, josta he tekevät matkan Pietariin. Pietarista on alkanut heidän pitkä, vanhuuteen asti jatkunut rakkaustarinansa, joka onkin kirjan pääjuoni.

Boyle osaa tarinankertomisen taidon. Hän sirottelee pieniä, näennäisesti merkityksettömiä yksityiskohtia sinne tänne vihjaten niiden merkittävyydestä kokonaisuuden kannalta, ei silti kiinnitä niihin erityistä huomiota ja selittää kaiken vasta sitten kun on aika kertoa tarinan lopullinen tausta. Silloin selviää yksityiskohtien merkitys. Tällainen on esimerkiksi Georgin huomaamaton, pari kertaa mainittu tapa käydä 12.8. sytyttämässä kynttilä ”hyvän ystävän muistoksi”, niin kuin hän on luvannut tehdä koko elämänsä ajan.

Boylen kerronta on verkkaista ja hiljaista myös kiihkeiden tapahtumien aikana, kuten esimerkiksi hänen kuvatessaan Rasputiniin liittyviä asioita tai vallankumouksen aikana sattuvia julmuuksia. Rehellisesti täytyy tosin myöntää, että jotkut kohdat Boyle sivuuttaa nopeasti ja yksityiskohtiin takertumatta varmasti siksi, että tilanne tuskin todellisuudessa olisi voinut ratketa niin yksinkertaisesti. Näin esimerkiksi Georgin ja Zojan pako Venäjältä: rahat järjestyvät, junakin tulee sopivasti eikä kukaan perään kysele. Georgin kielitaitokin riittää hyvin Pariisissa… Myös paluussa Pietariin on uskomattomia piirteitä: voiko ihminen tunnistaa 80-vuotiaan henkilön, jonka on nähnyt hetken aikaa 15-vuotiaana? Toisaalta tällainen ei haittaa, Boylen tarinankertojan taidot ja lukijan halu tietää miten sitten kävi kantavat kyllä tällaisten lipsahdusten yli.

Kaikkineen Tarkoin vartioitu talo on hyvä lukuromaani.

     Merja-Liisa Karhu

 

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › John Boyne: Tarkoin vartioitu talo
Sivun alkuun