Maanantai 22.01.2018
Nimipäivää viettää tänään
Visa
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Colm Tóibin: Brooklyn

Lukuvinkit

 Colm Tóibin: Brooklyn, 2011

(Brooklyn 2009, suom. Kaijamari Sivell 2011)

Irlantilainen Colm Tóibin (s. 1955) on julkaissut kymmenkunta kirjaa, joissa useissa on teemana siirtolaisuus, ulkomailla asuminen ja oman identiteetin etsintä. Brooklyn on hänen toistaiseksi ainoa suomennettu teoksensa.

Brooklynin päähenkilönä on nuori irlantilaistyttö, Eilis Lacey, joka elää äitinsä ja isosiskonsa kanssa. Rose-sisko on hyvässä työpaikassa, Eilis tekee apulaisen töitä pienessä sekatavarakaupassa, veljet ovat muuttaneet Englantiin töiden perässä. Rose järjestää katolisen papin avulla Eilisille uuden työpaikan New Yorkista ja lupaa huolehtia vanhenevasta äidistä.

Hiljainen ja vaatimaton Eilis lähtee uuteen työpaikkaansa, majoittuu papin järjestämään nuorten naisten täysihoitolaan hiukan pelottavan vuokraemännän suojiin, käy toisten tyttöjen kanssa kirkon tanssiaisissa ja opiskelee iltaisin kirjanpitoa. Elämä sujuu rauhallisesti, ajoittaisesta koti-ikävästä huolimatta. Ulkopuolisuuden tunne, joka Eilistä vaivasi Irlannissa, jatkuu uusissakin oloissa eikä hän tunne kuuluvansa mihinkään maahan. Irlantilaisten tansseissa hän tapaa italialaisen Tonyn ja rakastuu tähän, yhtä hiljaisesti ja hiukan untelosti kuin hän tekee kaiken muunkin.

Yllättäen sisar kuolee ja Eilis matkustaa kotiin hautajaisiin. Eilis saa havaita muiden järjestäneen jo hänen tulevan elämänsä. New Yorkista tulevaan Eilikseen suhtaudutaan aivan toisella tavalla kuin entiseen vaatimattomaan tyttöön; tarjolla olisi hyvä työpaikka, rikas sulhanen – ja äidistä huolehtiminen. Eilis on kuitenkin kasvanut poissaolonsa aikana. Hän kieltäytyy reippaasti käyttämästä siskolta jääneitä vaatteita, koska ”tuo väri ei sovi minulle” ja tekee lopulta vaikean valinnan tulevaisuutensa suhteen. Valinnan, joka kuitenkin osoittaa hänen kasvaneen aikuiseksi.

Tóibin kertoo Eilisin kehityskertomuksen ja erään siirtolaistarinan hyvin vaatimattomin värein. Teoksessa ei ole kiihkeitä kohtauksia eikä suuria tunnevyöryjä. Yhteiskunnallisuus jää pieniin vihjauksiin, mikä sopii kirjan tyyliin: Eilis on vetäytyvä ja ulkopuolinen, ja siten tässä nähdään myös ulkomaailma. Työtoverin mahdollinen seksuaalinen suuntautuminen, asuinkumppaneiden huvittelumuodot, siirtolaisuuden ongelmat… kaikki nähdään vain pieninä viittauksina ulkopuolisesta maailmasta.

Brooklyn on irlantilaistarinaksi sikäli outo, että siinä ei juuri ryypätä, ei nähdä enkeleitä eikä piehtaroida köyhyyden kuvauksessa. Siirtolaisuuskin on erilaista kuin tavallisesti: ei lähdetä viime hädässä työttömyyttä pakoon tai suurta tulevaisuutta etsimään, vaan vaatimattomasti ja tekisi mieleni sanoa irrallisesti siirrytään toiseen maahan ja toiseen työhön.

Brooklyn on hiljainen kirja, mutta siinä on jotain vangitsevaa.

    Merja-Liisa Karhu
    

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Colm Tóibin: Brooklyn
Sivun alkuun