Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoret › Median maailma

Lapset ja nuoret


Median maailma

Lapsille ja nuorille

Media on merkittävä osa lasten ja nuorten arkea. Lapset viettävät median parissa paljon aikaa, tapaavat ystäviään eri kanavien kautta ja tuottavat itse materiaalia. Mediaa voi hyödyntää monessa, mutta sen runsas läsnäolo arjessa asettaa myös uusia haasteita.

Tutkimusretken median maailmaan voi aloittaa näiltä sivuilta:

Aparaattisaari on sivusto, jonka avulla mediataitoja on hauska harjoitella satujen, pelaamisen ja itse tekemisen ympäristössä.

Mediametka
Oletko kiinnostunut elokuvan tekemisestä vai haluaisitko luoda oman animaation? Metka on valtakunnallinen mediakasvatukseen erikoistunut järjestö, joka edistää lasten ja nuorten mediakasvatusta erityisesti elokuvan, mutta myös muun liikkuvan kuvan osalta. Metka nostaa esille lasten itse tekemää kulttuuria ja omaa mediatuottamista.

Nuortennetin avulla opit suhtautumaan näkemääsi ja kuulemaasi kriittisesti ja arvioimaan mediaa monesta eri näkökulmasta. Tiedätkö, kuinka ollaan viisaasti verkossa?

Kirjastokaista
Lapsille suunnatut ohjelmat tarjoavat katsottavaa luokkakäyttöön, päiväkotikäyttöön, kirjastonkäytön opetukseen ja itsenäiseen tutkiskeluun. Sivuilta löytyy myös kirjavinkkauksia, joita voi katsoa tai kuunnella yhdessä tai erikseen.

Okariino on Suomen yleisten kirjastojen yhteinen elämyksellinen mediapuisto 3-6 -vuotiaille lapsille. Se esittelee kirjastojen lapsille tarjoamia mediasisältöjä, kuten kirjoja, lehtiä, musiikkia, pelejä ja elokuvia.

 

Vanhemmille ja kasvattajille

Kirjat, internet, elokuvat, tietokonepelit, mainokset, televisiot, valokuvat, kännykät… Ne ovat kaikki mediaa ja osa pienenkin lapsen elämänpiiriä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai tietokonevelho opastaakseen lasta elämään tämän päivän maailmassa.
Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta. Näiltä sivuilta löytyy vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen:

Mediakompassi
Lasten ja nuorten vanhemmille sekä koulujen käyttöön tarkoitettu sivusto, joka ohjaa median monipuoliseen käyttöön ja kehittää lasten medialukutaitoa.

 

Mediakasvatus
on voittoa tavoittelematon, kaksikielinen, valtakunnallinen verkkosivusto, joka tarjoaa yhteisen foorumin mediakasvatuksesta kiinnostuneille ja aiheen ympärillä työskenteleville ammattilaisille.

Peliraati
Peliraadin sivuilla vanhemmille tarjotaan tietoa ja apuvälineitä sopivan peliin valintaan omalle lapselle. Pelejä arvioidaan sekä kasvatuksellisesta että eettisestä näkökulmasta.

Vanhempainnetti 
Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta. Nämä sivut tarjoavat vinkkejä eri-ikäisten lasten mediakasvatukseen. Sivusto kertoo median vaikutuksista ja pelisäännöistä ja antaa toimintaideoita perheen yhteisiin mediahetkiin.

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoret › Median maailma
Sivun alkuun