Sunnuntai 21.01.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Aune, Auni, Netta, Oona
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Poikakirjoja 13-16 -vuotiaille

Lapset ja nuoret

Poikakirjoja 13 - 16 -vuotiaille

Haahti, Taina: Gladiaattorikoutsi Koskinen, Pertti: Pedon jäljillä
Toni Purkaja on Puuskosken Dynamon lahjakkaimpia nuoria pelaajia, mutta joukkueen pelissä ei ole ollut vähään aikaan kehumista. Poikien mielestä syy on valmentajassa. Matsit hävitään ja kaikki näyttävät synkiltä. Kun valmentajaa ei saada vaihdettua, Toni kääntyy nettikavereittensa puoleen. Yksi heistä, salaperäinen Margot, lupaa auttaa häntä. Pian valmentaja kokeekin täyden muodonmuutoksen: pukukopissa riehuu gladiaattorimaista kovuutta palvova pullistelija. Niin treenit kuin pelitkin alkavat muistuttaa henkiinjäämistaistoa. Toni päättää toimia ennen kuin joku tosiaan heittää henkensä. Mutta kuka ja missä on Margot? Gladiaattorikoutsi on vauhdikas kertomus juniorilätkästä, jääkiekon hengestä ja Tonista, joka huomaa että kiekonkuljetus kysyy taitoa myös kaukalon ulkopuolella. Vilho ja Jari ovat kesäloman ensimmäisiä päiviä viettävät kaverukset. He yllättävät vanhan miehen ahdistelemassa pientä tyttöä. Tästä alkaa seikkailu, josta ei käänteitä ja vaarallisia tilanteita puutu. Ystävykset ryhtyvät selvittämään miehen nimeä ja asuinpaikkaa. Toisaalla toimii poliisi, mutta pojat ovat tutkimuksissa askeleen edellä. Siltä ainakin tuntuu, kunnes asiat mutkistuvat ja viimein ei enää tiedä keneen voi luottaa. Kirjassa käsitellään kipeitä asioita ja käytetään paikka paikoin ronskia kieltä, mutta siinä on myös hulvatonta huumoria ja lämminhenkistä ystävyyttä.
Lönn, Pasi: Aavetanssi

Sumanen, Nadja: Rambo

Kesä vetelee viimeisiään, mutta missä vetelee poikien koulun talonmies, "Lapamake"? Konstaapeli Veijo Muusi pyytää nuoria ystäviään apuun, sillä Lapamake on kadonnut mökillään Keiteleellä, ja kaikki merkit viiittaavat henkirikokseen. Tapaus vie poikia pitkin maakuntaa, poliisiveneen hurjaan kyytiin ja henkeäsalpaaviin tilanteisiin. Mukana menossa on myös värikäs persoona Ismo Tuutunen: älyttömän villi autokuski mutta erinomainen poliisi. Tutkimusten edetessä poikia alkaa ihmetyttää ja pelottaakin outo aavemainen hahmo, joka hilluu autiomökin liepeillä. Onneksi aina väillä on aikaa siemaista omenalimonadia ja haukata pizzaa. Rambo on kasvanut kaksin äidin kanssa ja tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Pojalla on lyhyt pinna mutta huima mielikuvitus, ja koulussa hän karttaa hyväosaisten seuraa. Kesäloma saa väriä, kun Rambo pääsee äidin mies­ystävän vanhempien mökille. Mikä paratiisi: päivärytmi, ruoka-ajat ja maailman hyväsydämisin isäntäväki! Rauha rikkoontuu, kun niskojaan nakkeleva Liina saapuu. Tytöllä on näennäisesti kaikki hyvin, mutta onko hän yhtään Ramboa onnellisempi?
Veistinen, Harri: Kotitekoisen poikabändin alkeet Nykänen, Harri: Pamalaton jumaus
15-vuotias Rene Kolppanen on selvinnyt yläkoulusta noudattamalla isoveljensä sääntöjä: ”A) Älä tee itsestäsi numeroa. B) Ole huomaamaton. C) Ole keskiverto. D) Älä rakastu koulun kauneimpiin tyttöihin.” Pian Rene voi jättää taakseen koulun, kylän ja ihmiset. Kuka nyt haluaisi jäädä Kiukaisille? Siellä ei tapahdu mitään, eikä tule koskaan tapahtumaankaan. Kukaan kuuluisa ei ole koskaan tullut Kiukaisilta.* Mutta juuri kun maali häämöttää, Rene alkaa epäillä. Onko vaatimattomuus ja näkymättömyys sittenkään minkään väärti? Kolme kuukautta ennen koulun loppua Rene saa hullun idean. Jos kerran tähdet eivät tule heidän luokseen, heidän pitää mennä niiden luokse. Tai tarkemmin ottaen heidän pitää itse ryhtyä sellaisiksi. Poikabändiksi. Koulun kaunein tyttökin alkaa pitää paikallista poikabändiä, jos nyt ei maailman siisteimpänä, niin ainakin hyvänä vitsinä. Mutta mikä alkaa heittona (coverbiisit, taustanauhat, hauska koreografia ja rutkasti itseironiaa), muuttuu pian oikeaksi yritykseksi. Rene saa huomata että joskus elämässä kannattaa uskaltaa. Vai kannattaako?. * ”Siinä se nähtiin, tätä juuri tarkoitin! Kukaan ei tunne Kiukaisia. Jopa oma kustantaja taivuttaa sanan väärin. Se on KIUKAISIIN ja KIUKAISISTA. Mutta turha sitä on oikoa tässä ja nyt. Kuka sen muistaisi? Aivan sama kuin yrittäisi saada kauniiden tyttöjen huomiota kiltisti pyytämällä. Ei, mikään ei muutu, jos yrittää mumista kiltisti. Pitää tehdä jotain. Pitää jäädä historiaan. Minulla on syyni.” Rene Kesä 1974, ensimmäinen mopo ja rahalähetin ryöstö…13-vuotiaat kaverukset Johnny ja Bantzo saavat käsiinsä dynamiittipötkön ja syntyy jumalaton pamaus. Polkupyörälähetin ryöstö saa pojat tunkemaan nokkansa kutsumattomille verannoille. Eräs tietty Opel on viihtynyt ihmeen hyvin syrjäisillä siirtolapuutarhoilla…Pamalaton jumaus pitää sisällään kumartamatonta sanailua, nokkeluuksia (joita vanhemmat kutsuvat näsäviisauksiksi), rutkasti uteliaisuutta ja kesän viimeisten lomapäivien tunnelmaa. Nykänen kuvaa Johnnyn & Bantzon huoletonta menoa ajalta, kun he eivät vielä tienneet päätyvänsä maankuluiksi rikospoliiseiksi.
Paretskoi, Jyri: Shell´s Angles ja beibit Musta Kaista-sarja jännäreitä nuorille
Mopojengi Shells Angles on mennä hiljaiseksi, kun Rudin tyttöystävä Hanna ilmoittaa olevansa raskaana. Vakavuutta ei Henrin ja Samun kohdalla kuitenkaan kauan kestä, ja Henrin tyttöystävä Milla keksii testata poikien hoivataitoja Henrin pikkusiskon Pinjan nukeilla. Kun yksi vauvanukeista kidnapataan, on Shells Anglesin nokkeluudelle taas kysyntää, ja onpa vauhdikkaassa menossa mukana muitakin beibejä…

Kivekäs, Ansu: 
Tuli perheen alla 
Täysillä metsään

Lönn, Pasi 
Rosvonkultaa   
Harhaisku   
Hyppy syvyyteen

Ojanen, Soila
Petos paketissa
Pokerinaamat

Pietikäinen, Markku
Kelmejä ja kesäduunareita
Painajainen leirikoulussa

Sisättö, Vesa 
Matka Postimerkkien maahan

Hyppy syvyyteen:
Jakke ja Make ovat yläasteikäiset ystävykset, joita yhdistää huumorintaju ja hurjapäisyys. Kesäloma on jo lopuillaan, kun he elokuisena iltana kipuavat portaita Laajavuoren hyppyrimäen huipulle asti. Euronkuvat silmissä vilkkuen he etsivät Matti Nykäsen viimeisiä hyppymonoja, jotka ovat kadonneet. Korkealta kiikaroidessaan pojat sattuvat näkemään, miten jotkut kaivavat lähistöllä maahan isoa kuoppaa. Kuoppaan heitetään auton takakontista iso paketti - ilmeinen miehen ruumis!

Päivitetty 21.10.2016

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Poikakirjoja 13-16 -vuotiaille
Sivun alkuun