Lauantai 24.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Gabriel, Kaapo, Kaappo, Kaapro
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Joseph Heller: Me sotasankarit

Lukuvinkit

Joseph Heller: Me sotasankarit

(Catch-22, 1961, suom. Markku Lahtela 1962)

Amerikkalaisen Joseph Hellerin (1923-1999) esikoisromaani Catch-22 vuodelta 1961 singahti ilmestyessään tuoreeltaan sodanvastaisen protestikirjallisuuden klassikoksi. Markku Lahtela suomensi romaanin seuraavana vuonna, joskin Me sotasankarit on nimenä hiukan rajoittunut eikä juurikaan vastaa kirjan sisältöä. Myöhemmissä painoksissa nimeen onkin lisätty tuo salaperäinen Catch-22.

Catch-22 on kuvaus toisen maailmansodan aikaisesta amerikkalaisesta tukikohdasta pienellä Välimeren Pianosa-saarella. Päähenkilö Jossarian on päättänyt, että hän ei halua kuolla ja siksi hän odottaa toiveikkaasti, milloin hänen taistelulentojensa kiintiö alkaa täyttyä ja vapaus häämöttää. Laivueen päällikkö käyttää kuitenkin kieroa sääntöä 22 ja siihen nojaten korottaa aina lentojen määrää. Taistelutehtävistä voisi toki vapautua, jos olisi hullu ja itse pyytäisi vapautusta. Tässä on taas ongelmana, ettei vapautuksen pyytäjä voi olla hullu, koska itse pyyntö olisi selkeästi täysijärkisen tekemä. Sääntö 22 toimii siis taas!

Kapteeni Jossarian on kirjan keskeisin henkilö ja eräässä mielessä täysipäisin halutessaan säilyä hengissä. Muita lentueen jäseniä ovat esimerkiksi joka lennollaan alas ammuttu, villiomenia poskissaan pitänyt Orr, majuri Majuri Majuri, joka ei halua tavata ketään, omaa laivuetta liikeasioissa pommittava ja milloin mitäkin vain voitolla myyvä Milo, hullu Nälkäinen Joe… Väkeä ja tapahtumia on melkoinen määrä eikä lopultakaan voi sanoa, kuka tässä on hullu, kuka viisas. Maailma on sijoiltaan ja kaikki vain yrittävät selvitä kuka milläkin tavalla.

Tarina pysyy kasassa ja kiinteänä, vaikka Heller rikkoo tahallisesti kerronnan kronologisuutta ja pyörittelee uskomattomia tapahtumia täysin realistisina ja realistisia tapahtumia täysin absurdeina. Tyylilaji heilahtelee realismista ja huumorista epätoivoon ja groteskiuteen. Väliin naurattaa, väliin nauru jää kurkkuun eikä enää tiedä pitäisikö sittenkin itkeä, kauhistua vai edelleen nauraa. Lukija vakuuttuu lopulta vain sääntö 22:n ja sodan yhtäläisestä hulluudesta.

Heller käsitteli sotaa samaan tapaan myös vuonna 1986 ilmestyneessä näytelmässään Me pommittajat (We bombed in New Haven).  

 Merja-Liisa Karhu

 

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Joseph Heller: Me sotasankarit
Sivun alkuun