Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Fredrik Backman: Mies joka rakasti järjestystä

Lukuvinkit

Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä 2013

(En man som heter Ove, 2012, suom. Riie Heikkilä)

Ruotsalaisen Fredrik Backmanin (s. 1981) esikoisteos kertoo yksin asuvasta 59-vuotiaasta Ovesta, jolla on tiukat periaatteet ja järjestystä rakastava mieli aina rasittavuuteen asti, ainakin naapureiden mielestä. Joka aamu hän nousee kello kuusi, keittää kahvia saman määrän kuin aina ja tekee kierroksen valvoakseen, että rivitaloyhtiössä kaikki on hyvin, toisin sanoen tarkistaa lukot, liikennemerkit ja sääntöjen noudattamisen. Kiusaa aiheuttavat tomppelit ja vätykset asukkaat kun tuppaavat pilaamaan koko alueen Oven mielestä, naapuri antaa koiransa pissiä pihalaatoille, toinen ajaa autoa kielletyllä alueella, hulttionuorukainen jättää polkupyörän ulos - eikä Ovea ole enää valittu asukasyhdistyksen puheenjohtajaksi. Lisäksi Ovella on uusi kiusa, sillä edellisenä päivänä hänelle on työpaikalla kolmannesvuosisadan työskentelyn jälkeen sanottu, että työstä on pulaa ja vanhempi sukupolvi poistetaan vähitellen. ”Kai sinustakin on mukavaa kerrankin ottaa ihan rauhallisesti”.

Ove ei pidä tilanteesta, lievästi sanottuna. Muitakin murheita on, millä lukijalle selittyy keitetyn kahvimäärän korostaminen. Niinpä Ove päättää kiinnittää olohuoneen kattoon koukun, moitteettomasti ja hyvin, niin kuin hän aina kaikki työnsä tekee, kätevä käsistään kun on. Muuta mahdollisuutta hän ei enää näe. Tässä vaiheessa kohtalo kuitenkin puuttuu peliin,  ja Ove kuulee auton peräkärryn raapivan asunnon ulkoseinää. Ulos sännätessään Ove kohtaa ”suuren vaalean tomppelin” ja ”raskaana olevan ulkomaalaisen”, uudet naapurinsa. Raivoissaan Ove peruuttaa kärryn malliksi, kiljuu toiselle naapurille ja menee kotiinsa. Raskaana oleva iranilainen nainen ei kuitenkaan ole moksiskaan, vaan lähettää kiitokseksi tyttärensä tuomaan Ovelle kanaa ja sahramiriisiä, johon ruokaan Ove tosin suhtautuu epäillen.

Ove kuvataan aluksi yksioikoisen äreäksi ja mielipiteiltään jähmettyneeksi jääräksi. Vähitellen kerrotaan kuitenkin takautuvasti Oven lapsuudenkokemuksista, isän opetuksista, orpoudesta, avioliitosta. Oven kuva saa muutakin kuin koomisen ja äkeän sävyn. Tätä myötä ymmärtää myös naapuriperheen vähittäisen tunkeutumisen Oven alueelle, kolmi- ja seitsenvuotiaiden tytärten vaikutuksen ja koko muutoksen, joka Ovessa tapahtuu. Loppu menee aitoruotsalaiseksi onnen maaksi, jossa ulkomaalaiset, tollot, tomppelit, homot ja hulttiot elävät kaikki onnellisina rinta rinnan.

Kirja on hauska, mutta myös surullinen. Liioittelun keskelläkin Backman onnistuu kuvaamaan Ovessa tarkasti yksinäisen leskimiehen ikävän aiheuttaman happamuuden syyt ja niiden haihtumisen, kun uudet ihmiset vaivihkaa silkkaa ystävällisyyttään onnistuvat tunkeutumaan Oven elämään. Ihmiset, jotka eivät osaa edes ilmata omia pattereitaan.

Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Fredrik Backman: Mies joka rakasti järjestystä
Sivun alkuun