Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Saint-Exupery: Pikku prinssi

Lukuvinkit

Antoine de Saint-Exupery: Pikku Prinssi 2013

(Le petit prince, 1943, suom. Irma Packalén, 1951)

Ranskalaisen Antoine de Saint-Exuperyn (1900 – n. 1944) Pikku prinssi alkaa Saharaan pakkolaskun tehneen lentäjän kertomuksella omasta lapsuudestaan ja aikuisten ymmärtämättömyydestä. Kertojan piirtämää, norsun niellyttä boakäärmettä aikuiset luulevat hatuksi, eikä järkevöitymistä näytä kanssaihmisiin tulevan, vaikka kertojakin vanhenee. Siksipä hän ei tuhlaa aikaansa puhumalla muille boakäärmeistä, vaan keskustelee sen sijaan golfista, politiikasta ja solmioista, jotka aikuisen järki voi käsittää.

Pakkolaskunsa jälkeen lentäjä tapaa Saharassa omalta B-612 -tähdeltään tulleen Pikku prinssin, joka kertoo hänelle seikkailuistaan eri tähdissä. Pikkuruisella tähdellään Pikku prinssillä oli kolme tulivuorta, joita hän hoiti huolellisesti, myös sitä joka ei toiminut, sillä ”Eihän koskaan voi tietää mitä tapahtuu”. Lisäksi hänellä oli turhamainen ja oikutteleva ruusu, joka vaati huolenpitoa. Pikku prinssi lähtee kiertämään muita tähtiä ja löytää niistä kummallisia aikuisia: Kuninkaan, Liikemiehen, Juopon, Lampunsytyttäjän, joiden elämää hän ei ymmärrä, materialistinen ja omistushaluinen maailma kun ei ole Pikku prinssille ominainen. Prinssin seitsemäs tähti on Maa eikä hän aina ymmärrä sielläkään olevia, vaikka yksinäisenä etsiikin ystäviä ja yrittää ymmärtää. Maassa Kettu pyytää Prinssiä kesyttämään itsensä, koska silloin heistä tulee tärkeitä toisilleen. Erotessa Kettu kertoo Prinssille salaisuutensa, tuon usein kirjan ulkopuolellakin siteeratun mietelmä: ”Ainostaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä”.

Pikku prinssi onkin täynnä syvällisiä ajatuksia ja elämisen pohdintaa. Se on oikeastaan hyvin surumielinen kirja rakkaudesta, ystävyydestä, erosta ja kuolemasta. Lapsen silmin katsominen tekee siitä myös huvittavan. Pikku prinssin silmin aikuisten maailma näyttää omituiselta ja aikuiset tekevät hulluja asioita, sen sijaan että käyttäisivät elämänsä tulemalla onnellisiksi omalla tavallaan.

Pikku prinssiä on tulkittu myös kertomuksena de Saint-Exuperyn omasta elämästä. Sotalentäjänä hän teki pakkolaskun Saharaan, Prinssin oikukas ruusu voisi olla de Saint-Exuperyn vaimo Consuela ja B-612 -tähti tämän kotimaa El Salvador. Voihan sen näinkin lukea ja monet ovatkin lukeneet. Mutta miksi viedä lumous määrittelemättömiltä tähdiltä, miksi niiden pitää olla olemassa ”elävässä elämässä”? Pikku prinssin maailma on hänen omansa ja niin kauan kuin kirja lumoaa lapset satuna ja aikuiset ihastuttavana, filosofisena kertomuksena, on parempi antaa olla niin.

    Merja-Liisa Karhu


Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Saint-Exupery: Pikku prinssi
Sivun alkuun