Lauantai 20.01.2018
Nimipäivää viettää tänään
Sebastian
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Lucy Maud Montgomery: Sininen linna

Lukuvinkit

Lucy Maud Montgomery: Sininen linna

(The Blue Castle, 1926, suom. A.J. Salonen)

Lucy Maud Montgomery (1874 – 1942) tunnetaan parhaiten ihastuttavista tyttökirjoistaan, Anna- ja Runotyttö-sarjoista. Hän kirjoitti kuitenkin kertomuksia ja romaaneja myös aikuisille, joskaan näitä ei ole juuri suomennettu.

Sininen linna kertoo köyhästä, arasta ja sukunsa mitätöimästä Valancy Sterlingistä, joka saa tietää sairastavansa hyvin vakavaa sydänsairautta. Koska kuolema voi tulla milloin tahansa, Valancy päättää alkaa viimeinkin elää muiden mielipiteistä piittaamatta. Hän pestautuu hoitamaan omalaatuisen Karjuvan Abelin taloutta ja samalla entistä koulutoveriaan, keuhkotautiin kuolevaa Cecilyä, jolla -hui kamalaa!- on ollut avioton lapsi. Uuteen lähipiiriin kuuluu vielä paikkakunnan uteliaiden kaikesta mahdollisesta rikollisuudesta epäilemä Barnay Snaith. Täytyyhän miehessä olla jotain vikaa, koska hän asuu yksinään syrjäisellä saarella…

Niin kuin arvata saattaa, Valancy rakastuu - ja joutuu itse kosimaan Barneya tämän saadakseen. Seuraa onnellinen vuosi pienellä saarella ja Valancy tuntee todella eläneensä ennen pian koittavaa kuolemaansa. Kuolemaa ei kuitenkaan tule, vaan kaikki ratkeaa näppärästi kohtalon moniksi erehdyksiksi ja sekaannuksiksi.

Kieltämättä Sininen linna on lähinnä luokiteltavissa aikuisten saduksi. Siitä ei puutu köyhää tyttöä, halveksittua sikopaimenta tai pahaa äitipuolta. Valancy on köyhä tyttö, mutta persoonallinen ja hyvä. Halveksittu sikopaimen, yhteiskunnan syrjimä Barney Snaith,  osoittautuu jos nyt ei prinssiksi niin ainakin kuuluisaksi kirjailijaksi ja miljonääriksi.  Pahan äitipuolen sijasta kirjassa on kylmä ja välinpitämätön äiti sekä juoruileva ja typerä sukulaispiiri. Kaikki elävät kuitenkin onnellisina elämänsä loppuun asti, pääpari vain muita syvemmin ja täydellisemmin.

L. M. Montgomeryn romanttisuus on tervehenkistä ja aitoa. Vaikka juoni kuulostaa heppoiselta ja onkin sitä, henkilökuvat ovat teräviä ja uskottavia, tyyli sujuvaa. Harvoin tuodaan esiin Montgomeryn huumoria, mutta se on kiistatonta kaikissa hänen kirjoissaan, niin tapahtumissa kuin kielessäkin. Sininen linna on hauska ja romanttinen tarina. Ja hyvänen aika, kyllähän me kaikki silloin tällöin tarvitsemme silkkaa todellisuudenpakoa tästä arkielämästä. Siihen tämä kirja sopii mainiosti.

    Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Lucy Maud Montgomery: Sininen linna
Sivun alkuun