Sunnuntai 21.01.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Aune, Auni, Netta, Oona
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Lukuvinkit

Kari Hotakainen: Ihmisen osa  (2009)

Kirjailija ostaa vanhalta naiselta elämän, koska hänellä itsellään ei sellaista ole ja mieli tekisi vielä kirjoittaa yksi kirja. Kyllähän tyhjyydestä hyvinkin kymmenen kirjaa kirjoittaa, mutta ei sen enempää… Niinpä entinen lankakauppias Salme Malmikunnas, huolimatta siitä ettei pidä keksityistä kirjoista eikä näiden tekijöistä, lupautuu 7000 eurolla myymään kirjailijalle oman elämänsä. Rahaa tarvitaan, koska vanhinta tytärtä Helenaa on kohdannut ”yksi iso suru”.

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle Kari Hotakaisen (s. 1957) romaani Ihmisen osa. Salmen kertomukseen elämästään ja perheestään liittyy pistäviäkin kommentteja maailman menosta, mutta hänen elämänsä perusajatus on yksinkertainen: ”Ihminen tarvitsee vain kaksi ominaisuutta, keskittymiskyvyn ja mielikuvituksen. Keskittyy siihen mitä tekee ja kuvittelee itsensä toisen asemaan. Siinä kaikki, muu seuraa perästä.” Tämä ei kuitenkaan päde enää nykymaailmassa, jossa työ on mielikuvien myymistä jatkuvan paineen alla tai työtä ei ole olemassakaan, niin että rahaa saadakseen täytyy naamioitua jopa perulaiseksi katumuusikoksi. Tämä puoli elämää kuvataan normaalin kerronnan avulla kuvattaessa Salmen lasten nykyelämää.

Hotakainen leikittelee koko ajan totuuden ja todellisuuden välillä. Totuuden vastakohta ei tässä ole valhe, vaan nimenomaan todellisuus. Rehellisyyttä vaativan Salmen mukaan hänen lapsensa ovat kaupallisella ja teknisellä alalla (Pekka on huoltomies, Maija lehtien puhelinmyyjä). Toisaalta Salme on vilpitön uskossaan, lapset eivät halua rasittaa vanhempiaan huolillaan eivätkä kerro milloin menee huonosti. Salme puolestaan lähettelee lankakaupasta säästämiään postikortteja elämänohjeineen. ”Vastuu otetaan, vaikkei sitä annettaisikaan. Ihmisiä katsotaan silmiin. Korealaisia pistosahoja ei osteta”.

Kirjassa esiintyvät henkilöt voidaan jakaa tavallisiin, syrjäytyneisiin ja menestyjiin. Maijan suuren rakkauden myötä myös maahanmuuttajat saadaan mukaan. Hotakainen on pienen ihmisen puolella; kaikista tapahtumista huolimatta kukaan ei oikeastaan ole paha, ei edes se, joka aiheuttaa sen yhden ison surun, johon kierrellen, kaarrellen ja asiaan viitaten päästään kirjan loppupuolella. Surun aiheuttaja luulee vilpittömästi olevansa viaton asiaan, aivan kuten kostajat ovat vakuuttuneita omasta oikeutuksestaan. Salmen perheen vaikeuksissakin tavallaan idyllisen arjen keskelle ilmestyessään kosto tosin jysähtää lukijaan kuin klassinen pommi. Hotakainen on näennäisen leppoisasti tuuditellut lukijan uskomaan, että kirjan henkilöt selviävät asioistaan puhumalla tai Salmen miehen tavoin puhumattomuudella. Kostava ratkaisu on räikeydessään yllättävä ja kieltämättä mykistää lukijan. Totuuden ja todellisuuden ristiriitaan liittyy äkkiä lukijan päässä myös oikeuden ja oikeutuksen ristiriita. Siinä riittää pohtimista pidempäänkin tuokioon.

Kari Hotakainen johdattaa lukijan nykyelämän sokkeloihin kiinnostavasti ja lukijan ahdistumatta, ihmiset, tapahtumat ja kieli vievät huomaamatta mukanaan tuohon räväkkään havahtumiseen. Mitä luin? Mitä hyväksyin?

Sitä paitsi Hotakainen käyttää kieltä itkettävän taitavasti, oikein sielua riipii kuinka hyvin, tiivisti ja persoonallisesti asiat voidaankaan sanoa.

   Merja-Liisa Karhu

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Kari Hotakainen: Ihmisen osa
Sivun alkuun