Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Juan Rulfo: Tasanko liekeissä / Pedro Paramo

Lukuvinkit

Juan Rulfo: Tasanko liekeissä / Pedro Pàramo

(Suom. Roinila, 2014)

Meksikolainen Juan Rulfo (1917-1986) kirjoitti elämänsä aikana yhden novellikokoelman, Tasanko liekeissä (1951) ja yhden romaanin, Pedro Páramo (1955). Yhteensä hänen tuotantonsa käsittää vain noin 300 sivua, mutta kuten joku on sanonut: laatu korvaa määrän.

Rulfon tuotannossa kerrotaan köyhistä ihmisistä, maanomistussuhteista, Meksikon vallankumouksen väkivaltaisuuksista ja vallan vaihtelusta. Kerronta ei kuitenkaan ole realistista, vaan unenomaista, maagista. Täysin luontevasti kuolleet henkilöt vaikuttavat kulkijoiden silmissä eläviltä, juttelevat niitä näitä ja katoavat toiseen aikaan, riitelevät haudoissaan kuka saa puhua, kuka ei. Aikakäsitys tuntuu silti täysin realistiselta, lukija on yhtä lailla tässä ajassa kuin Pedro Paramo -romaanin kertojaminä Juan Preciado: ihmiset näkyvät, puhuvat, tietävät ja tuntevat. Kertojan majataloon opastanut Abundio on kuollut jo kauan sitten, mainitsee majatalon emäntä Edugives. Kuitenkin Juan on juuri nähnyt ja jutellut hänen kanssaan. Muuan kylän nainen taas toteaa Juanin mainitessa yöpyneensä majatalossa: ” Edugives parka. Yhäkö se vaeltaa saamatta rauhaa.”

Novelleissa ja romaanissa on kummallista lumousta. Menneisyys ja nykyhetki sekoittuvat, tapahtumia ei mitenkään selitellä, olivat ne kuinka outoja tahansa. Kaiken taustalla oleva hiljaisuus, jännittyneisyys, odotus vetoaa lukijaan voimakkaasti. Pitkästä aikaa tämä oli minulle hätkähdyttävä, herättävä ja kiehtova lukukokemus.

Merja-Liisa Karhu


Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLukuvinkitLuin kirjan › Juan Rulfo: Tasanko liekeissä / Pedro Paramo
Sivun alkuun