Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Satujen maailma

Lapset ja nuoret

Satujen maailma 5 minuutin satuaarteet Aaltonen, Tuula: Pikkuväen poluilla
Aina on aikaa yhteiseen lukuhetkeen ja viiden minuutin pituisille saduille. Tässä hurmaavasti kuvitetussa kokoelmassa on yli 30 helppolukuista ja rakastettua satua, ja ne sopivat mainiosti sekä aamuhetkiin että kiireisen päivän päätteeksi.

Pikkuväen polut kulkevat ihmisten reiteillä, mutta niillä tallaavat lähes näkymättöminä kummitukset, keijukaiset, haltiat, peikot, menninkäiset, tontut ja maahiset ihan siinä silmiemme alla. Pikkuväen maailmassa tehdään mukavia asioita: jutellaan, saunotaan, syödään pullaa, leikitään, hoidetaan puutarhaa, musisoidaan ja juhlitaan. Joskus eteen sattuu ongelmia, jotka ratkotaan yhteistuumin. Esimerkiksi silloin, kun kummituksia katoaa, leipomossa käy öisiä pullavarkaita tai Hiisi aiheuttaa päänvaivaa Pikkuväelle. Vapaus ja vastuunkanto ovat Pikkuväelle tärkeitä arvoja, eikä suurempia selkkauksia juuri ole. Mutta joskus, äärimmäisen harvoin, kenties kerran vuosisadassa, joku painaa hälytysnappia. Ja silloin Pikkuväki valpastuu..


Hirvonen, Elias: Suklaavuorten kuningas Karjalainen, Merja: Essin ja Paavon tarinapuu

Suklaavuorten kuninkaalla oli kaikkea mitä saattoi toivoa: Tummasta suklaasta tehty valtaistuin, marsipaanista vuoltuja hevosia, hedelmäkarkeista rakennettu linna? Ja hän sai aina tehdä mitä halusi. Ihan mitä vain, sillä kukaan ei ollut kuningasta komentelemassa. Yksi asia kuninkaalta kuitenkin puuttui. Ystävä. Päivästä toiseen kuningas istui valtaistuimellaan yppöyksin. Hän ei voinut kertoa kellekään suuria salaisuuksiaan, ei mennä kenenkään luokse yökylään, eikä hänellä ollut ketään, jonka kanssa rakentaa majaa tai uida valkosuklaajoessa


Essin ja Paavon tarinapuussa on kertomuksia, joissa on otettu huomioon lapsen kyky ymmärtää luettua tekstiä. Kirjassa on kolme vaativuudeltaan eritasoista tarinapuun oksaa: Ensimmäisen oksan tarinat on kirjoitettu lapselle, joka ymmärtää puhetta jonkin verran, mutta käyttää itse vain yksittäisiä sanoja tai lyhyitä lauseita. Pienokainen on tällöin kohta kaksivuotias tai hieman yli. Tähän oksaan on ripustettu myös pieniä loruja niille, joita kiehtoo kielen rytmisyys ja äänteiden melodisuus. Toisen oksan tarinat ovat taaperolle, joka tajuaa puhetta jo melko hyvin. Hänellä on laajahko sanavarasto mutta hänen ilmauksensa ovat lapsenomaisia. Tarinat sopivat alle kolmevuotiaalle. Kolmannen oksan tarinat soveltuvat parhaiten kolme vuotta täyttäneelle. Tällöin kieli on jo melko kehittynyttä: lapsi puhuu pitkiä lauseita ja yhdistää niitä monipuolisesti toisiinsa. Essin ja Paavon tarinapuu on kirja, joka kasvaa lapsen mukana. Kirja sopiikin hyvin varttuvalle lapselle, päiväkoteihin ja monilapsisiin perheisiin.


Heimonen, Satu: Illan tullen : seitsemän hyvän yön satua Nuotio, Eppu: Maami Mustikka : satuja ja satutehtäviä
Mikäpä kruunaisi pienen prinsessan päivän paremmin kuin herttainen iltasatu? Tässä satukokoelmassa on yksi satu viikon jokaiselle illalle. Niissä tehdään unitaikoja, musisoidaan, hassutellaan ja tietysti tuudittaudutaan unten suloiseen maailmaan.
Kirjassa on 7 satua, joista jokaiseen liittyy sadun maailmaa avaavia ja syventäviä tehtäviä. Kirja tukee pienten lasten lukemaan oppimista, antaa aikuisille vinkkejä tarinan käsittelyyn sanataiteen keinoin sekä innostaa aikuisia ja lapsia kirjallisuuden pariin. Yhdessäolo kirjan ja tehtävien äärellä lisää lapsen kiinnostusta kieleen, vaikuttaa kielen kehitykseen sekä luo mukavan yhdessäolohetken aikuisen kanssa.Parland, Milena: Kun kuu nauroi : ja muita maassamme kerrottuja satuja Suutari, Mervi: Iltasatuja unettomille
Milena Parland on koonnut yhteen viisitoista kansansatua ympäri maailmaa. Yhteistä saduille ovat viihdyttävät, jännittävät, joskus hurjatkin käänteet. Tarinoiden ympärille on punottu maagista realismia hipova kehyskertomus, jossa kertoja metsästää satuja ympäri Helsinkiä. Kirjan värikäs kieli innostaa lukemaan ääneen, ja sadut sopivat kaikenikäisille, olit sitten 8- tai 80-vuotias.

Iltasatuja unettomille on kirja, joka kenties saa lapset nukahtamaan, vaikka sen kansien välissä viliseekin hauskoja ja jännittäviä eläimiä ja satuolentoja. Kirjan sivuilla seikkailevat niin Nelli-noita kissoineen kuin lohikäärmepoika Rafu ja kolme kaunista prinsessaakin. Lumimies ja jättiläinenkin ovat löytäneet paikkansa kiehtovasta suomalaisesta luonnosta, metsistä ja tuntureilta, ja merirosvot purjehtivat kaukaisille merille jalokivirosvojen perässä.
Heimonen, Satu: Satustartti Karvonen, Inkeri: Iiron ja metsänhaltija

Satukokoelma sisältää parikymmentä leppoisan hauskaa Autot­tarinaa, joissa Salama kohottaa kuntoaan, Martti intoilee eläintietämyksellään ja koko Syylari Cityn porukka osallistuu liikennemerkkitalkoisiin. Humoristiset tarinat ovat sopivan mittaisia vaikkapa iltasaduiksi.


Kirjan tarinat pohjautuvat luku- ja kirjoitustaidottoman vienankarjalaisen runonlaulajan Marina Takalon kertomiin satuihin, joita professori Juha Pentikäisen on kirjoittanut muistiin. Takalon satuja ja aiheita on tässä käsitelty luovan mielikuvituksen voimin, kuitenkin niin että aiheet ja sisältö ovat uskollisia alkuperäiselle kerronnalle. Kirja sisältää 21 satua. Mustavalkokuvitus.


Tyttöjen oma satukirja Steen, Hanna van der: Kullanhohtoisia unelmia

Avaa kirja ja astu uljaiden keisareiden, kauniiden prinsessojen, auttavaisten keijujen ja taianomaisten eläinten lumoavaan maailmaan... Tämä viehättävä kokoelma sisältää kymmenen klassista satua muun muassa Grimmin veljeksiltä ja Hans Christian Andersenilta


"Kullanhohtoisia unelmia" sisältää kahdeksan lämminhenkistä satua, jotka ylistävät erilaisuutta, luovuutta ja lasten oikeutta saada olla lapsia.Vikström-Jokela, Monica: Kuningas Tollo ja Alavian asukit
Omamaan itsevaltias kuningas Tollo päättää rakentaa rautatien naapurimaahan Alaviaan. Mutta raiteiden mukana maahan saapuu uusia, vieraita ihmisiä, joiden tapoihin Tollolla on sopeutumista. Eettiset kertomukset kuningas Tollosta saavat jatkoa tässä hauskassa kirjassa, jossa Tollo oppii, mitä on toisten ihmisten kunnioittaminen.

Päivitetty 21.10.2016

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Satujen maailma
Sivun alkuun