Sunnuntai 18.03.2018
Nimipäivää viettävät tänään
Edvard, Eetu
Suomeksi
På Svenska
Aineistohaku, varaus ja uusinta
Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Lastenrunoja

Lapset ja nuoret

Lastenrunoja


Aho, Tuulia: Tähtienlaskijan runoja Huovi, Hannele: Ihme juttu! : runoja isoista ja pienistä ihmeistä
Yörunoja kukkujille, nukkujille, laiskiaisille ja aamu-unisille. Kehtolauluja rohkeille, keskiyön kahvikutsuja ja yöllisiä serenadeja. Runoja öisestä maailmasta ja yöeläjistä.
Tarkemmin katsoen maailma on vallan ihmeellinen paikka. Kummia juttuja on joka puolella: iltapesun aikaan pulputtava hana, Erkin pystyttämä liikennemerkki ja oman sängyn puhtaat lakanat. Saati auto, joka kasvaa kokoa mielikuvituksen voimalla. Hannele Huovin runot kutsuvat ihmettelemään, huomaamaan ja kurkistamaan tuttujen asioiden taakse.

Itkonen, Jukka: Laulavat lenkkitossut

Itkonen, Jukka: Tiira tiiraa tiiraa

Punainen ja sininen hiihtivät kilpaa. Ja kylläpä otti vedonlyöjiä kaaliin, kun ne saapuivat sulassa sovussa violettina maaliin.

Näin liikkuvaisia runoja saa luettavakseen harvoin. Tällaista maailmaa ei runoissa ole usein kuvattu. Potkitaan palloa, läimitään lätkää, liidellään jäällä ja maalla, uidaan ja skeittaillaan. Mukana on mölkkypäätä, biljardööriä ja sohvaperunaa. Kaviot kopsuvat, tikka lentää ja kura roiskuu. Miten pelaa tennistähti Donna Vimpeli ja kuinka kurvailee Ossi Motocrossi? Ja millaiset ovat tosi omituiset Olympialaiset? Mukaan vaan kaikki, radalle tai katsomoon. Vauhti on huimaa, välillä hengähdetään ja ihaillaan luonnon kauneutta. Ja yllätyksiä riittää!


Kuka on kaislikon arvokas lintuherra, entä mikä sipsuttaa rantahiekalla? Kuka on lentävä nokikolari, ja miksi käellä on kiire? Entä mikä lintu on kaikista mölyisin? Jukka Itkosen uusissa runoissa tavataan monenmoista visertäjää, sirkuttajaa ja rääkyjää, ja kaikki ovat tervetulleita kuoroon ikiomalla äänellään. Monet runojen linnuista voi tavata kotoisissa metsissä, pihapiirissä tai järvellä, mutta mukaan on pyrähtänyt myös hieman erikoisempia lajeja.


Kanto, Anneli: Älytön äyriäinen ja muita eläinriimejä

Kynsijärvi, Elina: Loruja kotieläimistä

Aakkoset tulevat tutuiksi riemastuttavien lorujen ja veikeiden eläinten kautta. Kerimäen kirkon rotta, coloradokuoriainen, Urjalan urpiainen, Ålandin merikåtka ja moni muu otus seikkailevat mainioissa riimeissä, jotka mukailevat kuulua pilailurunon muotoa, limerikkiä.


Menestyksekäs eläinlorukirjojen sarja saa jälleen jatkoa. Nyt loruillaan maatilan ympäristössä ja tutustutaan maalaiselämään. Lorujen avulla pieni lukija pääsee kurkistamaan muun muassa kanojen, possujen ja lehmien päivittäisiin touhuihin. Tekijöiden aiemmat yhteisteokset ovat Loruja ötököistä (2014), Liituri (2013), Loruja nisäkkäistä (2012) sekä toiseen painokseen yltänyt Loruja linnuista (2011).


Lehtinen, Lauri: Ankin Manki ja muita motskarirunoja Laulajainen, Leena: Jänis joka asuu Kuussa

Hauskoja riimiteltyjä loruja moottoripyörien ja mopojen maailmasta. Veikeät hahmot ajavat ja kertovat myös pieniä teknisiä vinkkejä oikeista moottoripyöristä ja mopoista.


Jänis joka asuu kuussa vartioi salaperäistä Elämän puuta. Taikapeilillään se seuraa maan jänisten elämää. Pakkasella se liukuu kuunsiltaa pitkin maahan, kurkistaa sisään lastenkamarin ikkunasta ja jättää tassunjälkensä lumeen. Ja jäniksenkäpälä tuottaa onnea!


Pere, Tuula: Sillisalaatti Riimikissa kikattaa : runohetkiä pienille

 Miten mummi räppää? Oppiiko häiriölokki tavoille? Kantavatko Leevi Lentoliskon siivet? Saako taivaanrannan maalari työnsä valmiiksi? Millaisia ovat pingviini-isän elämänohjeet? Sillisalaatti-runokirjasta löytyy vastaus näihin ja moniin muihin kysymyksiin.


Uudenlainen kokoomateos sisältää laajan kokoelman runoja yli kahdeltakymmeneltä suomalaiselta lastenrunoilijalta. Kokeneet vauvasanataideryhmien opettajat ovat valikoineet runot ja leikkiohjeet, jotka sopivat vanhemman ja lapsen yhteisiin hetkiin.

Sandelin, Annika: Baudeliero ja Mette-rotta

Marttinen, Tittamari: Riemukas metsäretki

Kuka kutoo sukkaa takapuolen päällä? Entä miten käy sille joka ei koskaan siivoa? Se selviää Annika Sandelinin lastenrunokirjasta, jonka parissa aivan tavallinen ilta aivan tavallisessa kodissa muuttuu hetkessä lystikkääksi tutkimusmatkaksi.


Tapaa tanssivat tatit, hurjat hirvikärpäset ja monet muut! Tai ehkäpä ne ovatkin vanhoja tuttuja, sileitä tai karvanuttuja kun taas katsantokantti se onkin uusi ja vähän vikurantti. Vai kuka on ennen kuullut petkuttavasta narrausvahverosta? Kirjassa on nelivärinen kuvitus.

Venho, Johanna: Linnunmaitoa kainalokanoille
Kiukuttaa, naurattaa, pelottaa, innostaa. Luetaan, puetaan, halataan, pelataan. Lapsen päivään mahtuu monenlaisia oloja ja iloja, tunteita ja kokemuksia. Linnunmaitoa kainalokanoille -kirjan runot sopivat ääneen luettaviksi, aikuisen ja lapsen yhteisiin hetkiin. Runojen kautta voi käsitellä päivän tilanteita ja tuntemuksia.. Kirja sopii kaikille kolmivuotiaista ylöspäin ja muistuttaa siitä, miten paljon tunteita yhteen päivään mahtuu.

Päivitetty 21.10.2016

Olet tässä:  Lohjan kaupunginkirjastoLapset ja nuoretLukuvinkkejä › Lastenrunoja
Sivun alkuun