TulostaTulosta sivu  
   
Lohjan kesä  
 

OSOITE:

Lohjan Kesä ry

Lohjan Kaupunki, PL 71, 08101 LOHJA

Puheenjohtaja Eero Ahtela, kaupunkisisältöjohtaja
050-529 9822, eero.ahtela(at)lohja.fi

Sihteeri Kalle Ryökäs, Lohjan Kaupunki, Kulttuuripalvelut
044-362 1130, kalle.ryokas(at)lohja.fi
 

Huom! Seuratalojen yhteystiedot ovat kunkin esittelytekstin yhteydessä.

 

  

LOHJANSAAREN SEURANTALO

Lohjansaaren Seurantalo sijaitsee kauniilla paikalla mäen päällä Lohjansaaressa Paavolan kylässä osoitteessa Pietiläntie 2. Talon omistaa Lohjan Saariston Nuorisoseura ry. Tontin omistaa Kirkniemen kartano Oy, jonka kanssa nuorisoseuralla on toistaiseksi maanvuokrasopimus vuoteen 2031. Seurantalo edustaa rakennustutkija Vesa Kiljon mukaan osin jälkijugendia, osin 20-luvun klassismia ja etenkin sisäpuoli kansallisromantiikkaa.

Lohjan Saariston Nuorisoseura on perustettu vuonna 1916. Aluksi kokoonnuttiin talojen tuvissa ja saleissa. Oman talon hankkimista alettiin suunnitella jo vuonna 1917 mutta vasta tammikuussa 1920 perustettu komitea ryhtyi ajamaan taloasiaa oikein tosissaan. Jalaskylässä 16.10.1921 pidetyssä johtokunnan kokouksessa esitettiin, että seura ostaisi taloaan varten Terijoelta Antti Mallon välityksellä huvilan, joka maksoi 11.000 Smk. Tohtori Jännes antoi seuran taloa varten tontin Paavolasta yhden markan vuotuisesta vuokrasta. Sittemmin vuokra on vielä laskenut, sitä ei peritä lainkaan.

Muutamat saarelaiset matkustivat Terijoelle merkitsemään ja purkamaan huvilan. Puut tuotiin rautatiekuljetuksena Kirkniemeen ja sieltä hevosilla rakennuspaikalle. Arvokkaat vihkiäisjuhlat vietettiin 15.7.1923. Tilaisuudessa esitettiin mm. Minna Canthin suuri kolminäytöksinen näytelmä Anna-Liisa, Toini Jännes soitti pianoa ja Outi ja Saima Harmaja lauloivat.

Seurantaloa on remontoitu aika ajoin. Viimeisin suuri remontti tehtiin 1980-luvulla. Nyt valmistellaan uutta suurta kunnostus- ja laajennusprojektia. Taloon aiotaan viimeinkin tehdä sisävessat ja saattaa keittiö vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Yläkertaan suunnitellaan kokoontumistilaa ja pientä kirjastoa. Järvenpuoleiselle seinustalle on tarkoitus rakentaa terassi.

Talo on kesäaikaan hyvin ahkerassa käytössä. Pihalla toimii koko kesän ajan lauantaisin kesätori ja sisällä pidetään perhejuhlia kuten häitä ja syntymäpäiviä sekä nuorisoseuran ja muiden paikallisten yhdistysten järjestäminä juhannustanssit, Saaristopäivä, iltamia ja konsertteja. Lahjoituksena saatu pihapiirissä sijaitseva kirjailija Serpin (Seere Salminen) muistoksi pystytetty Serpin Maja toimii kesäkahvilana kesätoriaikaan.

ILTAMAT Lohjansaaren seurantalolla ke 17.7.2019 klo 19

Pietiläntie 2, Lohja

Järjestää: Lohjan Saaristo –seura ry
ja Lohjan Kesä ry