TulostaTulosta sivu  
   
Lohjan kesä  
 

OSOITE:

Lohjan Kesä ry

Lohjan Kaupunki, PL 71, 08101 LOHJA

Puheenjohtaja Eero Ahtela, kaupunkisisältöjohtaja
050-529 9822, eero.ahtela(at)lohja.fi

Sihteeri Kalle Ryökäs, Lohjan Kaupunki, Kulttuuripalvelut
044-362 1130, kalle.ryokas(at)lohja.fi
 

Huom! Seuratalojen yhteystiedot ovat kunkin esittelytekstin yhteydessä.

 

  

LOHJAN KARSTUN SEURANTALO

Marraskuun 17 päivänä 1907 perustetun Karstun nuorisoseuran alkamiskokous pidettiin tammikuussa 1908 Pohjolan talossa. Läsnä olivat perustajajäsenet Emil, Kalle ja Juho Pohjola, Väinö, Verner ja Ilmari Joenpelto, Kalle Pelto ja Vihtori Härmä.
Ensimmäisessä kokouksessa asetettiin jo tavoitteeksi oman talon rakentaminen. Karjalohjan Mustalahdesta ostettiin 575 markalla talo, joka purettiin ja siirrettiin Karstulle. Seurantalon tontti vuokrattiin Lamminpellon isännältä K.G.Dammertilta 50 vuodeksi. Talon vihkiäiset pidettiin 1.8.1909. 
Seuran alkuvuodet olivat täynnä toimintaa, kun velkaa piti lyhentää. Kymmenen ensimmäisen vuoden aikana järjestettiin 71 iltamatilaisuutta. Iltamien lisäksi talolla toimi laulukuoro, voimisteluseura ja ompeluseura. Siellä pidettiin erilaisia kursseja ja harjoiteltiin kansantanhuja.
Kevättalvella 1918 seurantalon normaali toiminta pysähtyi muutamaksi kuukaudeksi, kun punakaartin Lohjankylän esikunnan Karstun osasto otti seurantalon käyttöönsä.     
Vähitellen nuorisoseuran raha-asiat paranivat, ja seura osti omakseen talon tontin, joka sijaitsi Hemmilän tilan maalla. Tontin koko oli 2100 neliötä ja kauppahinta 3000 mk. Kiinteistön nimeksi tuli Seuranmäki.   
Taloa laajennettiin eteisestä, ja yläkertaan rakennettiin kolme huonetta vahtimestarin asunnoksi. Näyttämöä suurennettiin ja uunit sekä pärekatto uusittiin.  Lohjan kirkosta ostettiin valurautakamina näyttämön lämmönlähteeksi.  Kyläläisiltä saatiin rakennustarvikkeita remonttiin, mutta lainaakin tarvittiin.
Seurantaloa vuokrattiin 1930-luvulla ehdolla, että ohjelmassa ei saanut olla mitään lainvastaista tai epäisänmaallista. Sotien aikana talo oli pommituksia paossa olleiden helsinkiläisten ja Karjalan evakkojen majoitus- ja ruokailupaikkana.             
Vuonna 1945 Karstun puhelinosuuskunta siirtyi seurantalolle. Yläkerrasta vuokrattiin huone keskukselle ja sen hoitajalle. Toiminta loppui Lohjan Puhelimen automatisoitua Karstun keskuksen          
Sodan jälkeen seurantalon käyttö oli vilkasta. Taloa vuokrattiin yhdistyksille, jotka järjestivät iltamia ja tansseja. Kun Lohjalta tultiin esittämään elokuvia, katsomo täyttyi kyläläisistä. Vilkkaasta käytöstä johtuen talolle rakennettiin uusi ulkorakennus, jossa oli puuliiteri ja neljä käymälää.                              
Vähitellen nuorisoseuran toiminta hiljeni. Seurantalo olisi tarvinnut remonttia, mutta varoja ei ollut. Lähes ainoat tilaisuudet olivat Pienviljelijäyhdistyksen emäntäkerhon järjestämät kesäjuhlat.           
Elokuussa 1981 vuokrattiin seurantalo tontteineen Karstun Pienviljelijäyhdistykselle 50 vuodeksi.  Kyläläiset satoja tekivät satoja työpäiviä seurantalon hyväksi. Talkoilla kaadettiin ja sahattiin tukit ja ylläpidettiin pito- ja hääpalveluita.            
Tilanne oli hankala.  Toinen seura omisti talon ja toinen hallitsi. Toimintojen keskittäminen oli edessä. Karstulaiset seurat lakkautettiin ja perustettiin uusi seura, Karstu-Karkali Seura, jolle seurantalo tontteineen siirtyi joulukuussa 1994.
Karstun 100-vuotias seurantalo elää uutta tulemistaan. Talo on erittäin suosittu hääjuhlien ja erilaisten merkkipäivien pitopaikkana. Kesäisinä viikonloppuina haitari soi 
ja  pitoemännät  kantavat  pöytiin  parhaimpansa. Väki viihtyy.
Talo sijaitsee Karstulla Lohja-Sammatti -maantien varrella osoitteessa Karstuntie 1160. Tieltä on mustapohjainen opasviitta Karstun seurantalo.

ILTAMAT Karstun seurantalolla ke 3.7.2019 klo 19

Karstuntie 1160, Lohja

Buffeesta lohileivät, kinkkuleivät ja pulla.

Tanssiorkesteri Keijo Väisänen

Tadeusz ja Damian Kedziora Kia trio

Seuran esitys: Valehtelijoiden klupi

Ari Salin soittaa kitaraa

Liput 10 €
Järj. Karstu-Karkali-seura ja Lohjan Kesä ry