TulostaTulosta sivu  
   
Lohjan kesä  
 

OSOITE:

Lohjan Kesä ry

Lohjan Kaupunki, PL 71, 08101 LOHJA

Puheenjohtaja Eero Ahtela, kaupunkisisältöjohtaja
050-529 9822, eero.ahtela(at)lohja.fi

Sihteeri Kalle Ryökäs, Lohjan Kaupunki, Kulttuuripalvelut
044-362 1130, kalle.ryokas(at)lohja.fi
 

Huom! Seuratalojen yhteystiedot ovat kunkin esittelytekstin yhteydessä.

 

  

LOHJAN TYÖVÄENTALON VAIHEITA

Lohjankylän työväenyhdistys perustettiin vuonna 1899, mutta se ei saanut toimintaoikeuksia ja siksi lopetettiin. Kesällä 1905 yhdistys perustettiin uudelleen. Alkuvaiheessa kokouksia pidettiin vaihtuvissa vuokratiloissa. Oman työväentalon ”Torpan” rakentamiseen ryhdyttiin puheenjohtajan, kirvesmies H.J. Rannan piirustusten mukaan. Tontti taloa varten vuokrattiin kamarijunkkari Hjalmar Linderiltä, joka silloin omisti Lohjankylän kolme keskeistä aluetta: Anttilan, Monkolan ja Hagaskytän tilat. Viiden markan vuosivuokralla työväenyhdistys vuokrasi Linderiltä Hagaskytän Peltrikko-nimisestä perunapellosta talolle tontin.
Talon harjannostajaiset pidettiin 1906 syksyllä. Torpassa oli keittiö, talonmiehen huone ja kokoushuone. Taloa laajennettiin jo vuonna 1908 kun tehtiin suuri sali sekä näyttämöosa. Juhlasali oli mitoiltaan 12x15 metriä. Yhdistys järjesti suuren, laajalti julkisuutta saaneen vihkiäisjuhlan 1.11.1908.
Kansalaissodan päätyttyä Lohjan kunnallislautakunta oli saanut Uudenmaan läänin maaherralta luvan ottaa Lohjan ja Virkkalan työväentalot haltuunsa lastenkodeiksi. Sosialidemokraattisen puolueen lakimies, varatuomari Väinö Hakkilan anomuksen perusteella Lohjan työväentalon palautettiin yhdistyksen käyttöön 1.6.1919.
Marraskuussa 1920 Lohjan työväenyhdistys lähestyi kunnanhallitusta kirjeellä, jossa se esitti, että työväentalon tontti siirrettäisiin korvauksetta yhdistyksen nimiin. Perusteluna oli, että kunnat muuallakin Suomessa olivat lahjoittaneet tontteja yleishyödyllisiin ja sivistystarkoituksiin. Lohjankylän työväentalo-osakeyhtiön perustava kokous pidettiin 8.11.1920.
Kunnan hoitokomitea maanviljelijä Emil Malin johdolla, suhtautui myönteisesti yhdistyksen tonttianomukseen. Valtuusto päätti 17.3.1921 antaa korttelista nro 40 tontin 0-3 lahjaksi työväenyhdistykselle. Virkkalan Seuratalossa pidetyillä syyskäräjillä 6.9.1922 kihlakunnan oikeus myönsi riidattoman lainhuudon Työväentalo-tonttiin.
Työväentaloa laajennettiin helsinkiläisen rakennusmestari F.A.Virran piirustusten mukaan. Uudistunut talo valmistui syksyllä 1922 ja sai suurin piirtein muodon, joka sillä tänä päivänä on. Talon alle rakennettiin kellari ja sinne sijoitettiin mm. keskuslämmityslaitteet. Kellarikerroksen huoneet vuokrattiin Osuusliike Keolle leipomoksi, joka toimi siinä vuosina 1922-1940.
Yläkertaan valmistui talonmiehen asunto ja kolme kokoushuonetta. Näyttämön yhteyteen tuli pukeutumistilat. Juhlasalin lämpiössä aloitti toimintansa kahvila-ruokala, joka 1931 muuttui kahvila-ravintolaksi. Sen toiminta lopetettiin elokuussa 1967. Samana vuonna tehtiin laaja peruskorjaus.
1980-luvun lopulla koko talon kohtalo oli vaakalaudalla. Keskusteltiin vakavasti jopa sen purkamisesta ja torin laidalle talon tilalle suunniteltiin liiketaloa. Onneksi hanke ei toteutunut. Sen sijaan remontointi ja kunnossapito jatkuivat. Vuonna 1993 hyväksyttiin työväentalon peruskorjaussuunnitelma, joka käsitti myös piha-alueet. Suunnitelmaa on vuosittain toteutettu.
Nyt kun kirjoitetaan vuosi 2009, on työväentalo kaikilta tiloiltaan hyvässä kunnossa ja ahkerassa käytössä. Juhlasaliin mahtuu 140 henkilöä, kahvion puolelle 40-50. Keittiö on varustettu ajanmukaisesti, myös liikuntaesteiset on huomiotu. Yläkerran kokoushuoneeseen mahtuu 30-40 henkilöä. Yläkerrassa talonmiehen asunto ja johtokunnan kanslia ovat vain yhdistyksen omassa käytössä. Tontilla on paikoitustilaa noin 20 autolle. Salin vuokra oheistiloineen on 250 euroa ja yläkerran kokoushuone 30 euroa/päivä.  Tiedustelut:  Leena Levonperä, puh. 040-559 0999. 

Lähteet: Esa Koskinen ja Leena Levonperä

ILTAMAT Lohjan työväentalolla ke 21.8.2019 klo 19

Kalevankatu 1, Lohja

Tervehdyssanat

Wirkkalan torvisoittokunta

lltamapakina Joona Räsänen

Viihdemusiikkia Wanhaa Wiiniä

Tarinaa historiallisista torvista

Lohjan kaupunginorkesterin puhaltimet

Yhteislaulua

Arpajaiset

Inkerin mustikkapiirakkaa ja kahvia

Tanssia kesäillan päätteeksi

Liput 10 € ovelta

Näyttely Lohjan Työväenyhdistyksen torvista ja puhaltimista

Järjestää: Lohjan Työväenyhdistys yhdessä Lohjan Kesä ry: n kanssa