TulostaTulosta sivu  
   
Lohjan kesä  
 

OSOITE:

Lohjan Kesä ry

Lohjan Kaupunki, PL 71, 08101 LOHJA

Puheenjohtaja Eero Ahtela, kaupunkisisältöjohtaja
050-529 9822, eero.ahtela(at)lohja.fi

Sihteeri Kalle Ryökäs, Lohjan Kaupunki, Kulttuuripalvelut
044-362 1130, kalle.ryokas(at)lohja.fi
 

Huom! Seuratalojen yhteystiedot ovat kunkin esittelytekstin yhteydessä.

 

  

SAMMATIN NUORISOSEURAN TALO ”LÄRVÄTSALO”

"Lärvätsalo go go go, tulkaa tänne, tääl´ on show". Kari Kuuvan vuonna 1966 säveltämä ja sanoittama tanssilavakulttuuria irvaileva kappale lienee antanut Sammatin nuorisoseurantalolle lempinimen Lärvätsalo. Vuonna 1965 talolla aloitettiin nuorison suosimat keskiviikkoillan levytanssit,  jotka  jatkuivat aina seuraavalle vuosikymmenelle.  Tansseja on myöhemminkin järjestetty silloin tällöin muisteluhengessä.
Vuonna 1911 valmistunut hieman rapistunut punainen Nuorisoseuran talo sijaitsee Sammatin Niemen kylässä Kirkkoahteella aivan  Lönnrot Opiston, entisen emännyyskoulun, vieressä Werlanderintien varrella. 
Nuorisoseura perustettiin vuonna 1898. Seuran alkuaikojen toimintaa olivat lukupiirit, urheiluseura ”Sampo”, näytelmätoiminta ja rahankeruuta varten iltamat, joita pidettiin eri taloissa. Kun rahaa oli saatu jonkinlainen määrä, alkoivat suunnitelmat omasta talosta, johon toimintaa voitaisiin keskittää.
 Mallaan tilan mailta saatiin aluksi vuokrasopimuksella ja myöhemmin omaksi lunastamalla tontti, johon sitten rakennus pystytettiin.  Vuonna 1924 julkaistu Sammatin nuorisoseuran alkuvuosilta kertova historiikki mainitsee, että heti talon vihkiäisissä rakennusta moitittiin liian pieneksi ja sitä se onkin. Nuorisoseura pääsi kuitenkin oman katon alle ja vilkas toiminta saattoi jatkua. Viime vuosikymmenten aikana toiminta on hiljentynyt niin, että talossa järjestetään pääasiassa vain Sammatin joulumyyjäiset.  Näyttämökin on talosta purettu pois.  Ainoa, mikä on säilynyt talon rakentamisesta lähtien, on arpajaistoiminta, jonka tuotoilla nuorisoseura on viimeksi lahjoittanut Sammatin historia -teosta koulun oppilaille. Nuorisoseuran arpoja voi ostaa Sammatin kesätorilta.
Talo sijaitsee Sammatin tien varrella Verlanderintie, 09220 Sammatti (Lönnrot-opiston vieressä)