Tulosta  
   
Lohjan museo  
 

AUKIOLOAJAT:
ti , to-su 12-16,
ke 12-19,
ma suljettu
Toimisto avoinna ma-pe 9 - 16


Lohjan Museo
Iso-Pappila
Rovastinkatu 1
08100 Lohja
puh:(019) 369 4204
museo(a)lohja.fi

PÄÄSYMAKSUT:
Aikuiset 5 €
Eläkeläiset  3 €, ryhmä väh. 10 hlö 3€/hlö
Lapset 0-17 v.  0 €Sisäänpääsy myös Museokortilla

Opastus 50 €/h (museon aukioloaikoina)
70 €/h (viikonloppuisin ja museon aukioloaikojen ulkopuolella)


 

  

TARINOITA PAIKKAKUNNAN HISTORIASTA

Museon näyttelyt esittelevät asumista ja elämää Lohjan seudulla. Esillä on koti-interiöörejä 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Uusittu perusnäyttely "Kotikaupunkimme Lohja" esittelee Lohjan alueen historiaa kaukaa menneisyydestä nykypäivään saakka.


Koteja eri vuosikymmeniltä

Museopihan sivurakennuksissa voi tehdä pieniä aikamatkoja entisajan koteihin. Tilanhoitajan rakennuksen vanhassa tuvassa eletään 1800-luvun loppua. Uudemmasta ajasta kertovat 1900-luvun alun kyökki ja makuukamari. 1930-luvulla Lohjan keskusta alkoi kaupungistua: museossa näet, millaiselta näyttää ajan olohuone. Saman rakennuksen toisessa päässä on työläiskoti 1950-luvulta (avoinna kesäkaudella). Navetan vintillä on Vaanilan kartanosta peräisin oleva kärryjen ja vaunujen kokoelma. Navettarakennuksen alakerrassa on museon vaihtuvien näyttelyiden sali.

Työläisasunto1930-luvun olohuone

Roope-hiiren toimintatupa
Pieni punainen "Roopen tupa", joka historiansa varrella on ollut pappilan karjakon ja tallimiehen asumus, on nyt toimintatupana. Voit pistäytyä tupaan hypistelemään vanhoja esineitä, lueskelemaan menneiden vuosikymmenten aikakauslehtiä, pukemaan päälle roolivaatteita tai tekemään väritys- ja muita kynätehtäviä. Roopen tupa on saanut nimensä museon pedagogisen hiirihahmon mukaan, joka pilkahtelee siellä täällä näyttelytiloissa lasten ja vähän vanhempienkin ilona. Roope-hiiri puolestan on saanut nimensä Lohjan kotiseutuyhdistyksen perustajan, Robert Boldtin (1861-1923) mukaan. Boldt oli myös aktiivinen puuhamies, kun Lohjan museota aikanaan perustettiin. Roopen tuvassa esineisiin saa koskea! Tupa on avoinna kesäaikaan.
Roopen tupa sisältä


Vanhan koulutalon uusi näyttely

Suomen vanhimpaan maalaiskoulutaloon (1769), Lohjan Pedagogioon on rakennettu perusnäyttely "Kotikaupunkimme Lohja". Näyttelyssä museohiiri Roope johdattaa kävijät Lohjan historiaan. Aikamatka alkaa esihistoriasta ja päättyy 2000-luvun kynnykselle. Esillä on myös Lohjan keskustan aluetta v. 1916 kuvaava pienoismalli. jota on täydennetty kaupunkikuvan muutoksesta kertovalla kuvaesityksellä.
Kotikaupunkimme Lohja


Kurkista pedagogion Kotikaupunkimme Lohja -näyttelyyn


(Videon tekijät: Luksian 3. vuoden datanomi-vuosikurssi 2013)

Osa näyttelytiloista on avoinna vain kesäaikana. Museon kesäkahvila sijoittuu pitäjänapulaisen, ns. apupapin taloon, joka on rakennettu v. 1780.